Skoči na sadržaj

SnowStarsTeam

Почетна » Izbor skija

Izbor skija

S’ obzirom na to da zima dolazi i prave se planovi za odlazak na planinu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći za izbor pri kupovini skija.

Sa razvojem tehnike i tehnologije izrade materijala, pre dvadesetak godina, počela je prava revolucija u svetu alpskog skijanja. Pojavile su se karving skije tj. skije sa naglašenim bočnim lukovima koje su u mnogome doprinele da skijanje postane zabavnije ali i pristupačnije velikom broju ljudi. Nova oprema dovela je do velike ekspanzije skijanja, pre svega kao rekreativne aktivnosti, dok je takmičarsko skijanje već nekoliko godina u vrhu svetske popularnosti. S’ obzirom na to da zima dolazi i prave se planovi za odlazak na planinu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći ukoliko se budete odlučili za kupovinu skija.Prema kvalitetu materijala skije mogu da se svrstaju u više kategorija. Skije najslabijeg kvaliteta namenjene su uglavnom najmlađoj populaciji i početnicima. Takođe, skije u ovoj kategoriji su vrlo česte u ski renti jer nisu namenjene za dugogodišnju upotrebu. Skije više kategorije napravljene su od kvalitetnijeg materijala u kombinaciji sa drvetom ili fiberglasom. One su najpogodnije za rekreativce jer omogućavaju dovoljno kvalitetne zaokrete, a sa druge strane i dovoljno su komforne za celodnevno skijanje. U okviru ove grupe postoje skije različite tvrdoće. Skije koeficijenta krutosti 5-7 namenjene su manje iskusnim skijašima i deci. Ovde spadaju Elan Speedwave, Elan Amphibia, Fisher Progressor, Atomic Metron, Rossignol Oversize… Tvrđa skija, koeficijenta krutosti 7-9 ima složeniju strukturu, samim tim veću centralnu i torzionu krutost, pa skijaš mora više energije da utroši kako bi napravio zaokret. Takve skije spadaju u red visoko rekreativnih skija i namenjene su iskusnijim skijašima. Skije napravljene od najkvalitetnijeg drveta u kombinaciji sa materijalima kao sto su titanium, magnezium itd. spadaju u najvišu klasu. One imaju „sandwitch“ strukturu (materijali su slojevito poređani), a indeks krutosti je 10 tako da su namenjene samo dobrim skijašima, osobama sa velikim skijaškim iskustvom i takmičarima. U ovu grupu spadaju Elan SLX i GSX, Atomic SL i GS, Völkl Racetiger…

Ukoliko ste ljubitelj dubokog snega i „off road“ skijanja, preporuka su tzv. „fat“ skije. One su znatno šire i nešto duže od skija predviđenih za stazu. U poslednje vreme su te skije ili kako ih još mnogi zovu „freeride“ skije izuzetno popularne širom sveta.

Radius skija se odnosi na njihove bočne lukove, uz predpostavku da je spoljna ivica skije deo kružnice koju ona može opiše. Radius zavisi od odnosa dužine i širina pri vrhu, na sredini i na repu skije i varira od 12 do 45 metara. Najmanji radius imaju skije koje su namenjene za brze i dinamične zaokrete (slalom), dok su skije sa većim radiusom namenjene velikim i dugačkim zaokretima. Rekreativci obično biraju skije sa radiusom 14-16 metara, međutim tu treba biti obazriv. Skije sa manjim radiusom su veoma osetljive, vrlo brzo menjaju pravac kretanja i reaguju čak i na najmanje pokrete. Preporuka je da oni manje iskusni odaberu skije sa većim radiusom, 16-18m.

Dužina skija za rekreativce obično iznosi od 10 do 15cm manje od telesne visine, zavisno od toga u kojoj je dužini proizvođač napravio skiju za koju ste se opredelili. Za takmičare postoje jasno definisana pravila koje svake godine izdaje Svetska skijaška federacija – FIS.

S’ obzirom na velike razlike u cenama, kao i ogroman broj modela nije lako odlučiti se. To što je skija skupa ne znači da je najkvalitetnija u svojoj klasi, a još manje da je pogodna za nekoga ko prvi put staje na skije. Skija bi trebalo da vam pruži užitak i zabavu na snegu i zato ona mora da bude u skladu sa vašom telesnom konstitucijom i stilom skijanja.

Evo još nekih stvari će vam pomoći za izbor skija :

  • Sa novim skijama treba početi polako, par dana uskijavanja je neophodno. Svake skije se, upravo zbog navedenih karakteristika, drugačije ponašaju u različitim uslovima na snegu.
  • Ako već imate svoje skije, pre svakog odlaska na planinu potrebno je da ih odnesete u ski servis. Tako ćete od njih uvek moći da dobijete maksimum i produžićete im vek trajanja.
065 5582 856
ONLINE BOOKING