Skoči na sadržaj

SnowStarsTeam

Почетна » Saveti skijašima i borderima – GSS Srbija

Saveti skijašima i borderima – GSS Srbija

Gorska služba spasavanja Srbije – Mountain Rescue Service Serbiana skijaškim terenima organizuje pretrage za izgubljenim skijašima, vrši pružanje prve pomoći povređenim licima i organizuje transport povređenih do zdravstvene ustanove. Kao i svake sezone, spasioci GSS Srbije će brinuti o bezbednosti svih ljubitelja zimskih sportova na Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru. Na sve četiri planine, godišnje se zbrine oko 1000 povreda. Zbog prirode skijaškog sporta, povrede su dosta česte i neretko prilično ozbiljne, što zahteva brzo lociranje povređenog i pružanje neophodne prve pomoći.

Saveti skijašima i borderima:
Održavajte ili poboljšajte fizičku kondiciju. Dobro se zagrejte i razgibajte pre vožnje, jer je polazak na „hladno“ najčešći uzrok mogućih nesreća.

Odaberite stazu koja je u skladu s vašim skijaškim znanjem.

Ne zaustavljajte se i ne odmarajte se na sredini staze, već sa strane.

Brzinu vožnje prilagodite svom znanju, vremenskim uslovima i situaciji na stazi.

Pre svakog odlaska na skijanje proverite stanje vaše opreme. Sredite podlogu i kantne, proverite ispravnost i podešenost vezova prema vašoj telesnoj tešini i znanju skijanja. Cipela ne sme da bude velika, i da vam se peta šeta u njoj. Loša i zastarela oprema za skijanje može biti uzrok povređivanja, pre svega, loši vezovi koji se ne otvaraju na vreme, veliki broj cipele, tupi rubovi na skijama,…

Skijaši moraju poštovati oznake, upozorenja i informacije na skijalištu. Većina nesreća se događa početkom ili krajem dana zbog umora ili zbog zaleđenih staza.

Kada osetite umor i utrnulost nogu smesta prestanite sa skijanjem.

Pazite na radno vreme žičara. Morate stići na vreme do žičara koje će vas izvući na staze za povratak prema skijaškom centru. U suprotnom ne gine vam pešačenje, a time i opasnost od gubljenja.

Skijanje van staza je posebno nezgodno. Prečice između staza koje su navedene, nisu zvanične ski staze. To su uglavnom putevi za racionalno kretanje ratraka između staza, pa se nima krećete na sopstveni rizik. Zato izvan staza nemojte nikada skijati sami. U slučaju nesreće moći ćete da pomognete drugima ili ćete biti u prilici da vama pomognu.

Ako naiđete na povređenog, obeležite mesto pobadanjem i ukrštanjem skija iznad povređenog kako drugi skijaši ne bi naleteli, pogotovo u uslovima slabe vidljivosti. Ne raditi ništa poteđenom skijašu. Jedina stvar koja može da se uradi na licu mesta je neka vrsta utopljavanja povređenog. Odmah obavestite Gorsku službu spasavanja na dežurni telefon. Naši pripadnici stalno patroliraju stazama ili obavestite žičničara koji će sa spasiocima stupiti u kontakt radio vezom.

Bitno je PRECIZNO uočiti položaj povređenog na stazi kako se ne bi desilo da spasioci traže povređenog više od 15 minuta po planini samo zbog loše procene mesta povrede.

U slučaju gubljenja u planini posle prestanka rada žičara, savet je ne zavlačiti se u šumu kako bi se zagrejali, jer je onda teže da vas neko nađe. Pokušajte da se držite neke staze ili putića.

Prilikom poziva Gorska služba spasavanja Srbije – Mountain Rescue Service Serbia potrebno je navesti tačnu lokaciju gde se nalazite uz opis o kakvoj nesreći se radi i sačekati da pomoć dođe.

U slučaju potrebe za pomoć na skijaškoj stazi, kao i u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti na planini, možete se obratiti spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije, pozivom na broj telefona 063 466 466 Kopaonik.

Ostale aktuelnosti

065 5582 856
ONLINE BOOKING