Skoči na sadržaj

SnowStarsTeam

Почетна » Izbor skijaških cipela

Izbor skijaških cipela

Skijaška cipela ili pancerica je najvažniji deo opreme koja nam služi za skijanje. I kada se odlučite da iznajmite opremu uvek je dobro imati barem svoje cipele, kako zbog higijenskih razloga (i pored svih mera predostrožnosti koje preduzimaju servisi koji se bave iznajmljivanjem ski opreme kao što je sušenje i dezinfekcija) tako i zbog toga što uložak unutar cipele gubi svoja svojstva usled povećanog obima korišćenja i oblikuje se preme tuđoj nozi.

Ukoliko imate dobre skijaške cipele koje vam odgovaraju i nešto lošije skije više ćete uživati i moći ćete da izvedete ono što zamislite, za razliku od situacije kada skijate na dobrim skijama ali u cipelama koje vam ne odgovaraju.

Kada se odlučite za odlazak u kupovinu poželjno je da od kuće ponesete skijaške čarape. One su nešto deblje od običnih tako da su manje šanse da se prevarite u izboru veličine skijaške cipele, i dovoljno su duge tako da se završavaju iznad otvora cipela pa nećete imati osećaj da vas cipele žuljaju na cevanicama. Bolje snabdevene prodavnice imaju merače dužine stopala koji dodatno mogu da vam pomognu oko izbora veličine cipela. Važno je da ste prilikom merenja u stojećem stavu i da je peta naslonjena uz zadnji graničnik. Poželjno je da pre odlaska u kupovinu pogledate na internetu kakve sve modele nude neki od poznatijih proizvođača i koje su njihove karakteristike.

Kada vam se svidi neki model i odlučite se da ih isprobate obujte obe cipele, zakopčajte ih i ostanite nekoliko minuta u njima. To je poželjno zbog toga što nam noge i stopala nisu apsolutno jednaka, tako da može da se desi da nam jedna cipele odgovara, a druga ne. Razlog tome ne moraju da budu naše noge, može da se desi da ste dobili cipelu koju prodavci koriste za probu i koja je donekle već „razgažena“.

Nakon što zakopčate cipele traba da se naslonite potkolenicom na jezik cipele (savijete kolena), jer će se tek tada prsti povući u nazad i stopalo će doći u pravilan položaj, tada možete da kažete da li vam treba veći ili manji broj, slobodno probajte i njih. Ukoliko ste našli odgovarajuće cipele, nakon što se naslonite potkolenicom na jezik peta ne bi trebalo da se odiže unutar cipele i stopalo ne bi smelo da ima prostora da se pomera levo – desno. Prsti bi trebalo da mogu malo da se pomeraju gore – dole.

Ukoliko planirate da skijate po ceo dan onda nastojte da izaberete nešto manji fleks, pošto će vam takve cipele biti daleko udobnije i noge će trpeti daleko manji stres. Ukoliko ste teži tražite nešto veći fleks kako se ne biste osećali kao da ste u patikama ušli u skije i nemate kontrolu. Treba da znate i to da će cipele biti nešto tvrđe kada izađete na sneg nego što su u prodavnici zbog razlike u temperaturi.

Kvalitetnije cipele će na sebi imati manje podešavanja kao što su dugmad ili šrafovi kojima menjate opcije za skijanje i hodanje, pored toga na njima se nalaze i kvalitetnije kopče od metala ili sličnih materijala koje su dugotrajnije i otpornije od plastičnih.

Bolji i iskusniji skijaši uglavnom biraju „race“ cipele sa većim fleks indeksom (tvrđe) koje obezbeđuju bolju kontrolu nad skijama, ali je i ugao između gornjeg i donjeg dela cipele manji tako da vas „tera“ da više savijete kolena što će vas i više umarati na snegu.

Freestyle cipele su nešto mekše jer treba da apsorbuju sile koje se pri doskoku prenose na kolena, kosti potkolenice i stopala. Za izvođenje trikova na stazi – „buttering“ mogu da se koriste i tvrđe cipele kako bi se ostvarila bolja kontrola nad skijama, dok su za skokove posebno „big air“ poželjne mekše cipele zbog ublažavanja sila koje deluju na noge pri doskocima. Za skijanje u dubokom snegu – „freeride“ se uglavnom koriste tvrđe cipele zbog potrebe skijaša za dobrom kontrolom nad skijama u toku skijanja po neuređenim terenima. To je poželjno posebno tokom skijanja kroz šumu ili po teškom ili vlažnom snegu, dok su za skijanje po pršiću i skokove sa visokih stena bolje mekše cipele. I jedne i druge cipele su napravljene tako da je ugao u skočnom zglobu bliži uglu od 90 stepeni zbog razlike u tehnici skijanja u odnosu na uređene staze, ali i pri njihovom izboru važe sva navedena uputstva…

Da biste kupili odgovarajuće pancerice potrebno je dosta strpljenja i iskustva ili mnogo sreće, kako budete napredovali tako će se verovatno i vaše potrebe za opremom menjati. Što kvalitetniju opremu budete koristili to će se vaši pokreti bolje prenosti na skije.

065 5582 856
ONLINE BOOKING