Skoči na sadržaj

SnowStarsTeam

Почетна » Izbor skijaških štapova

Izbor skijaških štapova

Skijaški štapovi su palice sa rukohvatom, uzicom koja se stavlja oko zgloba šake, oštrim vrhom na suprotnom kraju štapa, koji se postavlja na sneg i krpljama postavljenim par centimetara iznad vrha. Skijaši koriste dva štapa, u svakoj ruci po jedan, kako bi postigli ubrzanje, održavali dinamičku ravnotežu, ritam i olakšali promenu pravca.

Skijaški štap

Prečnik štapova se kreće najčešće od 13-18mm. Kako bi se smanjila težina iznutra su šuplji, a da bi se povećala izdržljivost i čvrstina prave se od legura aluminijuma ili kompozitnih materijala (npr. karbon), takođe se razlikuje i debljina zida štapa. Štapovi od aluminijuma su manje savitljivi i zato daju bolji oslonac, ali i povećavaju stres na telo, dok su štapovi od kompozitnih materijla, npr. karbon ili grafit savitljiviji, otporniji, lakši ali i skuplji. Na poprečnom preseku su oblika kruga ili elipse čime se dodatno utiče na čvrstinu ali i na aerodinamičnost (na smanjenje otpora vazduha).

Rukohvati – Fischer

Rukohvati su anatomski oblikovani i uglavnom se izrađuju od dve komponente, plastike koja daje čvrstinu i gume koja obezbeđuju siguran hvat. Uzice predstavljaju trake koje se nalaze na vrhu rukohvata i postavljanjem oko zgloba šake se sprečava gubljenje štapa pri padu. Firma Leki je razvila triger sistem kako bi se olakšalo postavljanje uzice, a pri delovanju većih sila odvajanje štapa od ruke, dok je Fischer osmislio V-plug uzicu za brzo i lako postavljanje. Najčešće se prave od sintetičkih vlakana, neoprena ali i kože. Krplje predstavljaju mali plastični diskovi koji sprečavaju zabadanje štapa duboko u sneg, a vrhovi su najčešće napravljeni od čelika.

Krplje

Razlika koja se uočava kod freeride štapova u odnosu na ostale jeste krplja većeg obima kako bi se sprečilo duboko zabadanje, a povećao oslonac u dubokom snegu preko štapa. Pored toga, freeride-eri u toku vožnje ne koriste uzicu. Time se smanjuje mogućnost povređivanja pri padovima ili uplitanjem krplje u korenje ispod snega jer skijaš može odmah da pusti štap.
Pored toga, freeride-eri u toku vožnje ne koriste uzicu. Time se smanjuje mogućnost povređivanja pri padovima ili uplitanjem krplje u korenje ispod snega jer skijaš može odmah da pusti štap.

Dužina štapa

Na izbor odgovarajućeg štapa pored ličnog ukusa utiče i skijaška disciplina kojom se bavimo. Štapovi koji se koriste za različite discipline nisu iste dužine. Za određivanje odgovarajuće dužine postoji više načina. Jedan je da se telesna visina skijaša množi sa 0,71. Drugi i mnogo stariji je da se štap uhvati naopako ispod same krplje, rukohvat postavi na zemlju, tako da ugao u zglobu lakta bude 90° u stojećem stavu. Prekratki štapovi nas izbacuju iz ravnoteže time što ruke moraju da se preterano spuste, a predugi utiču na pomeranje težišta u nazad kako bi se olakšalo postavljanje štapa.

U freeride-u se često koriste teleskopski štapovi, tj. štapovi promenljive dužine. Napravljeni su iz dva ili tri dela koji ulaze jedan u drugi i zavrtanjem ili nekim od sistema mogu da se fiksiraju na određenoj dužini. Koriste se upravo iz razloga što su u toku penjanja uz brdo potrebni kraći štapovi, a u toku vožnje duži zbog strmine i dubine snega.

065 5582 856
ONLINE BOOKING