Skoči na sadržaj

SnowStarsTeam

Почетна » Skijanje po neuredjenim terenima

Skijanje po neuredjenim terenima

U današnje vreme, sve je više skijaša koji su u potrazi za skijaškim terenima van uobičajenih granica skijališta. Napredak u opremi i skijaškoj obuci omogućio je mnogima da se pozabave čarima neuređenih terena, koji su ranije bili dostupni samo nekolicini eksperata. Napredak sporta u poslednjih 20 godina podigao je nivo skijaških tehnika i učinio ovo polje mnogo širim. U ovom tekstu potrudićemo se da istražimo neke od glavnih faktora, koji će nam odgovoriti na pitanja „da li“ i „kada“ da skijamo van staza.

Sama fraza „Off Piste“ u svakom od nas budi sliku skijanja u dubokom snegu po danu obasjanom Suncem,slika od koje zastaje dah. Skokovi sa litica, nedostupne hrbati, samo su neki od razloga bezgraničnog istraživanja planine. Međutim, postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati ukoliko se odlučite za ovakvu vrstu izazova. Sama pomisao ne neuređene terene znači da u svakom trenutku možete naići na bilo kakve uslove snega i prirodnih prepreka. Zato ćemo Vam dati određene smernice kako bi se Vaše novo iskustvo pretvorilo u nezaboravnu avanturu.

Jedan od najboljih načina za sigurno skijanje po neuređenim terenima je da sa Vama u nov izazov krene kvalifikovan vodič. U svim ozbiljnim svetskim ski centrima postoje posebno obučeni instruktori za ovu vrstu skijanja. Iskusan instruktor koji odlično poznaje planinu i njene ćudi, pružiće Vam nezaboravno iskustvo puno radosti i zadovoljstva.

Međutim i pored toga morate se pridržavati nekoliko osnovnih uputstava:

  1. Prvenstveno morate biti svesni svojih skijaških sposobnosti i ako ste nesigurni povedite sa sobom instruktora koji će Vas uputiti u osnove skijanja po neuređenim terenima;
  2. Uvek skijajte u grupi;
  3. Nikada nemojte skijati stazom ukoliko sa Vama nije neko ko je tuda već prošao i dobro poznaje teren;
  4. Pre nego se odlučite za skijanje van staze, pogledajte izveštaje o mogućnostima da počne mećava ili da dođe do lavine i ukoliko postoje, nemojte rizikovati; 5. 6. 7. Ukoliko dođe do neke povrede budite smireni, nemojte paničiti, sačekajte da dođe služba specijalizovana za spasavanje.
  5. Obavezno nosite zaštitnu kacigu;
  6. Nosite sa sobom opremu za snežnu lavinu – GPS, telefon, vodu…;
  7. Ukoliko dođe do neke povrede budite smireni, nemojte paničiti, sačekajte da dođe služba specijalizovana za spasavanje.

Pridržavajte se ovih pravila i uživajte u nezaboravnom skijanju!

065 5582 856
ONLINE BOOKING